Składniki, 2 porcje:
• 1 łyżka masła
• 1 ząbek czosnku, starty
• duża garść szpinaku
• 4 jajka
• 2 łyżki mleka
• 1 pomidor
• 125 g sera (np. koziej roladki lub mozzarelli w kulce)
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1/3 łyżeczki suszonego oregano
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• 1 łyżka masła
• 1 ząbek czosnku, starty
• duża garść szpinaku
• 4 jajka
• 2 łyżki mleka
• 1 pomidor
• 125 g sera (np. koziej roladki lub mozzarelli w kulce)
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1/3 łyżeczki suszonego oregano
• 1 łyżka oliwy extra vergine
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować
patelnię, którą można wstawiać do piekarnika. Pomidora sparzyć we wrzątku,
obrać ze skórki, pokroić na kawałki i wyciąć szypułki, następnie doprawić solą
i połową ilości oregano.
W głębokim talerzu roztrzepać widelcem jajka z mlekiem,
doprawić solą.
Na patelni rozgrzać masło, sklarować (zebrać i odrzucić
pianę z powierzchni). Dodać starty na drobnej tarce czosnek. Podsmażyć przez
kilkanaście sekund, dodać szpinak (można go ugnieść i przycisnąć jeśli nie
mieści się na patelni). Podsmażyć na małym ogniu ok. 2-3 minuty (można pod
przykryciem) aż szpinak "zwiędnie" i zmniejszy objętość.
Przemieszać, wlać masę jajeczną, ułożyć kawałki pomidora i
sera, doprawić pieprzem i pozostałym oregano. Smażyć przez około 2 minuty,
następnie wstawić do piekarnika (bez przykrycia) na 15 minut. Po wyjęciu z
piekarnika można skropić oliwą extra vergin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz