Przepisy

Fritatta ze Szpinakiem

Składniki, 2 porcje:

• 1 łyżka masła
• 1 ząbek czosnku, starty
• duża garść szpinaku
• 4 jajka
• 2 łyżki mleka
• 1 pomidor
• 125 g sera (np. koziej roladki lub mozzarelli w kulce)
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1/3 łyżeczki suszonego oregano
• 1 łyżka oliwy extra vergine


Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować patelnię, którą można wstawiać do piekarnika. Pomidora sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i wyciąć szypułki, następnie doprawić solą i połową ilości oregano.
W głębokim talerzu roztrzepać widelcem jajka z mlekiem, doprawić solą.
Na patelni rozgrzać masło, sklarować (zebrać i odrzucić pianę z powierzchni). Dodać starty na drobnej tarce czosnek. Podsmażyć przez kilkanaście sekund, dodać szpinak (można go ugnieść i przycisnąć jeśli nie mieści się na patelni). Podsmażyć na małym ogniu ok. 2-3 minuty (można pod przykryciem) aż szpinak "zwiędnie" i zmniejszy objętość.

Przemieszać, wlać masę jajeczną, ułożyć kawałki pomidora i sera, doprawić pieprzem i pozostałym oregano. Smażyć przez około 2 minuty, następnie wstawić do piekarnika (bez przykrycia) na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika można skropić oliwą extra vergin





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz