1. Produkty spalające tłuszcz - Migdały i orzechyGłówne atuty: odbudowują masę mięśniową, świetnie zaspokajają głód
Tajna broń: białko, tłuszcze jednonienasycone, witamina E, błonnik, magnez, kwas foliowy (w fistaszkach), fosfor
Korzyści: przeciwdziałają otyłości, chorobom serca, zanikowi mięśni, a także nowotworom, nadciśnieniu, zmarszczkom
Dobre towarzystwo: awokado, pestki dyni i słonecznika
Unikaj: solonych i prażonych orzeszków (zawierają sód, który powoduje wzrost ciśnienia krwi)
Migdały mają najwięcej wartości spośród wszystkich rodzajów orzechów. Ich garść pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę E, prawie 20% dziennej normy magnezu (niezbędny do budowy mięśni) i 8% wapnia. Osoby, które uwzględniają je w codziennej diecie, są długo syte i mają mniejszy apetyt.
2. Produkty spalające tłuszcz - Fasola i inne rośliny strączkowe
Główne atuty: pomagają w budowie mięśni i spalaniu tłuszczu, regulują trawienieTajna broń: błonnik, białko, żelazo, kwas foliowy
Korzyści: przeciwdziałają otyłości, rakowi okrężnicy, chorobom serca i nadciśnieniu
Dobre towarzystwo: soczewica, groszek zielony, soja, hummus (pasta z cieciorki)
Unikaj: odsmażanej fasoli (zawiera tłuszcze nasycone)
Fasola bardzo dobrze zaspokaja głód. Jest niskokaloryczna, zawiera dużą ilość protein, błonnika i żelaza – składników niezbędnych do budowy mięśni oraz wspomagających spalanie tłuszczu. Oto dobra zasada: spróbuj kilka razy w tygodniu zastąpić mięsny posiłek daniem z roślin strączkowych. Najwartościowsze są kolejno: soja, cieciorka, fasola: czarna, biała, czerwona.
3. Produkty spalające tłuszcz - Szpinak i inne jarzyny zielone
Główne atuty: neutralizują wolne rodniki (przyspieszające proces starzenia)Tajna broń: witaminy, w tym A, C i K, kwas foliowy, beta-karoten, minerały (wapń i magnez), błonnik
Korzyści: przeciwdziałają nowotworom, chorobom serca, zawałom, otyłości, osteoporozie
Dobre towarzystwo: brokuły i brukselka, szparagi, papryka, fasolka szparagowa
Unikaj: jarzyn smażonych lub duszonych z żółtym serem
Szpinak zaspokaja prawie całe dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i połowę potrzebnej ilości witaminy C. Zawiera również sporą dawkę kwasu foliowego (zapobiega chorobom serca, zawałom i rakowi okrężnicy). Smakuje zarówno na kanapce (jak liść sałaty) lub podsmażony ze świeżym czosnkiem i oliwą. Brokuły to cenne źródło błonnika, witamin i minerałów. Bardzo bogate w witaminę C oraz wapń są żelazną pozycją diet przeciwnowotworowych. Różyczki brokułów to wspaniałe źródło antyutleniaczy. Zawierają trzy razy tyle beta-karotenu co łodygi. Jeśli nie lubisz brokułów, „zamaskuj” ich smak: zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do dipu, albo usmaż w małej ilości tłuszczu i polej sosem.
4. Produkty spalające tłuszcz - Nabiał o niskiej zawartości tłuszczu (mleko, twaróg)
Tajna broń: wapń, witaminy A i B12, ryboflawiny (kwas rybonukleinowy), fosfor, potas
Korzyści: zapobiega osteoporozie, otyłości, nadciśnieniu, niektórym nowotworom
Dobre towarzystwo : jogurty
Unikaj: mleka pełnotłustego
Nabiał jest nieoceniony przy budowie kości, pomaga też w odchudzaniu. Udowodniono, że ludzie, którzy się odchudzają i codziennie spożywają około 1300 mg wapnia (trzy kubki odtłuszczonego mleka), stracą na wadze prawie dwukrotnie więcej, niż osoby, których dieta jest uboga w ten pierwiastek. Naukowcy przypuszczają, że wapń służy zachowaniu dobrej sylwetki, ponieważ przyspiesza rozkład związków tłuszczu w organizmie. Spośród produktów nabiałowych na pierwszym miejscu stawiaj płyny mleczne: wypełniają żołądek, więc mózg otrzymuje sygnał, że już jesteś syta. Główne atuty: wzmacnia kości, pomaga schudnąć
5. Produkty spalające tłuszcz - Jajka
Główne atuty: odbudowują mięśnie i spalają tłuszczTajna broń: białko, witamina B12, witamina A
Korzyści: zapobiegają otyłości
Dobre towarzystwo: nie ma
Unikaj: jajecznicy na boczku
Jajka trzeba jeść! Przez wiele lat niesłusznie obarczano je odpowiedzialnością za wzrost poziomu cholesterolu w organizmie. Są one prawdziwą bombą proteinową: mają najwięcej białka spośród wszystkich produktów żywnościowych, a białko to jest bardziej wartościowe od występującego w mleku czy w wołowinie.
6. Produkty spalające tłuszcz - Chleb pełnoziarnisty
Główne atuty: zapobiega odkładaniu się tłuszczu
Tajna broń: błonnik, białko, tiamina, ryboflawiny, niacyna, pirydoksyna (witamina B6), witamina E, magnez, cynk, potas, żelazo, wapń
Korzyści: przeciwdziała otyłości, nowotworom, nadciśnieniu, chorobom serca
Dobre towarzystwo: brązowy ryż, razowy makaron
Unikaj: słodkich bułek maślanych posypanych ziarnem
Chleb z pełnego ziarna poznajemy nie tylko po ciemnym kolorze: prawdziwe pieczywo razowe jest ciężkie, raczej twarde. O tym, że mąka pochodzi z pełnego przemiału, powinna informować etykieta.
Pobudzamy Nasz Metabolizm !!!
Specjaliści twierdzą, że niektóre pokarmy, dzięki zawartości naturalnych składników odżywczych, potrafią leczyć!
Do listy Bazowych Składników Odżywczych zalicza się: warzywa i owoce, mięso, jaja, orzechy, nabiał oraz pełne ziarna zbóż.
Regularne spożywanie tych produktów może nie tylko poprawić jakość życia, ale również znacząco je wydłużyć.
Naukowcy przekonują, że warzywa strączkowe są źródłem węglowodanów i błonnika pokarmowego, który odgrywa istotną rolę w metabolizmie!
Do grupy warzyw strączkowych zaliczamy między innymi groch, fasolę, soczewicę, bób i cietrzewicę.
Fasola na przykład to bogactwo skrobi opornej, która przyspiesza spalanie tłuszczów z obszarów brzucha i bioder. Ponadto daje nam ona uczucie sytości, dzięki czemu jemy mniej!
Do grupy warzyw strączkowych zaliczamy między innymi groch, fasolę, soczewicę, bób i cietrzewicę.
Fasola na przykład to bogactwo skrobi opornej, która przyspiesza spalanie tłuszczów z obszarów brzucha i bioder. Ponadto daje nam ona uczucie sytości, dzięki czemu jemy mniej!
Czosnek i pozostałe warzywa z rodziny czosnkowatych takie jak cebula, por czy szczypiorek mają właściwości oczyszczające!
Pobudzają organizm do produkowania glutationu, czyli substancji, która umożliwia usuwanie z ciała człowieka związków azotowych i chlorowcopochodnych toksyn.
Pobudzają organizm do produkowania glutationu, czyli substancji, która umożliwia usuwanie z ciała człowieka związków azotowych i chlorowcopochodnych toksyn.
Truskawki, maliny, jeżyny czy winogrona są nie tylko bardzo smaczne, ale również chronią nas przed nowotworami, dbają o oczy, serce oraz zapobiegają starzeniu się skóry!
Ponadto są one zasobne w substancje, które aktywują hormony odpowiedzialne za spalanie tłuszczu.
Ponadto są one zasobne w substancje, które aktywują hormony odpowiedzialne za spalanie tłuszczu.
Mięso to doskonałe źródło aminokwasów niezbędnych do budowy mięśni!
Ryby i jaja są źródłem cennych kwasów tłuszczowych!
Substancje zawarte w rybach obniżają poziom hormonu stresu!
Wszystkie te produkty połączone razem dają nam więc niezwykły zastrzyk witamin i pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.
Pełne zboża dostarczają najzdrowszej, najbardziej zrównoważonej energii. Zawierają białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i substancje mineralne!
Charakteryzują się przede wszystkim dużą zawartością błonnika, który normalizuje procesy przemian węglowodanowych i zapobiega insulinoodporności.
Warzywa i nie tylko
Marchew poprawia pracę jelit i zapobiega zaparciom. Jest niskokaloryczna, więc mogą ją jeść osoby dbające o linię.
Słodka odmiana papryki zawiera najwięcej witaminy C ze wszystkich warzyw.
Pomidory są bogatym źródłem potasu, który bardzo dobrze wpływa na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.
Źródła witaminy C: * cytrusy, czarne i czerwone porzeczki, maliny, kiwi, jeżyny, truskawki, melony, owoce róży
* brokuły, kapusta kiszona, kabaczki, kalafior, cebula, papryka, pomidory, szpinak, szparagi, ziemniaki
* liściaste zieleniny, jak sałata, rzepa, szpinak , pietruszka
Źródła witaminy A (karotenu): * morele, mango, brzoskwinie, papaje, śliwki
* pomarańczowe warzywa: marchew, dynie, słodkie ziemniaki
* zielone liściaste warzywa np. szpinak, boćwina, szczypiorek, szczaw, liść pietruszki
* jarmuż, rzepa, pomidory, sałata
Źródła potasu: * pieczone ziemniaki, gotowany szpinak, zielony kabaczek
* banany, suszone owoce (śliwki, morele), sok pomarańczowy
* gotowana fasola, soczewica
Źródła cynku: * banany, agrest, brzoskwinie, figi, grapefruity, gruszki, cytryny, jabłka, czarne jagody, winogrona, arbuzy, morele, śliwki, wiśnie
* groch, bokuły, brukselka, soczewica, szpinak, burak czerwony, kukurydza, marchew, szpinak
Źródła kwasu foliowego: * Gotowana fasola i groszek, orzeszki ziemne
* Pomarańcze, sok pomarańczowy.
Cenne rady - jak zachować najwięcej czynników odżywczych:- nigdy nie gotuj warzyw w wodzie (większość witamin wylewana jest razem z nią)
- gotuj warzywa tylko na parze lub krótko smaż w niewielkiej ilości oleju
- warzywa, które chcesz przeznaczyć na sałatkę lub surówkę obieraj bezpośrednio przed spożyciem
- do gotowanych warzyw nigdy nie dodawaj sody
- ograniczać do minimum czas gotowania warzyw (pamiętaj by gotować je zawsze na największym ogniu) do lekkiego zmieknienia
- warzywa gotuj zawsze w niewielkiej ilości osolonego wrzątku (zachowują wtedy więcej witamin)
- umyte warzywa obierać jak najcieniej lub wyszoruj je porządnie szczotką (buraki, marchew, pietruszkę lepiej dokładnie wyszorowac niż obierać) gdyż tuż pod skórką koncentruje się najwięcej składników odżywczych.
- pamiętaj by obrane warzywa szybko przemyć w wodzie i osuszyć (nigdy nie zostawiaj warzyw w naczyniu z wodą - podczas długiego przetrzymywania ich w wodzie tracą większość składników odżywczych)
- warzywa spożywaj najlepiej bezpośrednio po obraniu z czasem witaminy w nich zawarte utleniają się
- do gotowania warzyw zawierających witaminę A (beta-karoten) dodawaj łyżkę tłuszczu (marchew, warzywa kapustne, pomidory, dynię, paprykę)
- warzywa podawaj zaraz po ugotowaniu, nie zostawiaj ich na następny dzień, nie podgrzewaj ponownie
- spożywaj jak najwięcej surowych warzyw - większości z nich nie musisz gotować (marchew, pietruszkę, buraki, cebulę)
Produkty wspomagające odchudzanie
Będąc na diecie warto wybierać produkty, które dają uczucie sytości, ale nie dostarczają zbyt wielu kalorii, poprawiają metabolizm, a nawet przyspieszają spalanie tłuszczu.
Poniżej kilka produktów, które korzystnie wpływają na odchudzanie:
Zdrowe przekąski: owoce i warzywa
Zgubą dla wielu osób odchudzających się jest podjadanie... zwykle wysokokalorycznych przekąsek. Ich miejsce powinny zastąpić warzywa i owoce – niskokaloryczne, bogate w błonnik, dostarczające wielu cennych witamin i minerałów.
Jednak i tutaj czyha kilka pułapek. Warto pamiętać, że owoce zawierają sporą ilość cukrów prostych. Należy unikać kalorycznych bananów, winogron, mango, awokado, a także suszonych i kandyzowanych owoców. Warto natomiast sięgać po jabłka, które zawierają spore ilości pektyn i błonnika, grejpfruty, które pobudzają wytwarzanie soków żołądkowych, przyspieszają przemianę materii i regulują metabolizm, a także po śliwki, porzeczki, maliny, truskawki, brzoskwinie.
Warzywa można jeść surowe, gotowane, kiszone czy marynowane. Kiszonki nie tracą witamin i soli mineralnych, zmniejsza się natomiast zawartość cukru, przez co są lekkostrawne i mniej kaloryczne niż świeże warzywa czy owoce. Dodatkowo wspomagają trawienie i pobudzają jelita do prawidłowej pracy.
Niskokalorycznymi warzywami, którymi można podjadać między posiłkami są: pomidory, ogórki, cukinia, rzodkiewka, kalarepa, sałata, brokuły, kalafior, papryka, grzyby i kapusta.
Warzywa typu groch, fasola, soja, bób, soczewica są produktami wysokobiałkowymi, dlatego można je stosować zamiennie za białko stałe. Oznacza to, że za 100 gram mięsa można zjeść zamiennie 100 gram fasoli świeżej przed przygotowaniem.
Czego unikać będąc na diecie?
Dieta to zmiana sposobu żywienia i sporo wyrzeczeń. Produkty, których należy unikać podczas odchudzania to m.in.:
Kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego i kalorycznego należy pamiętać o większej aktywności fizycznej tego dnia.
A Tutaj znajdziecie Tabele Kalorii !!!!!
http://www.tabele-kalorii.pl/tabela-kalorii.html
owoce
|
Wartości
odżywcze
|
Arbuz ma same
zalety. Przede wszystkim w porównaniu do innych owoców dostarcza mało kalorii
- a to dlatego, że ponad 90 proc. jego składu to woda.
Zawiera też sporo
błonnika oraz wiele różnych witaminy. Ale to nie koniec zalet.
Jak ustalili
naukowcy - regularne jedzenie arbuzów pozwala obniżyć ciśnienie krwi.
Składniki zawarte w owocach wpływają na mięśnie, od których zależy średnica
tętnic. Dzięki temu naczynia krwionośne rozszerzają się, co zmniejsza
ciśnienie. Arbuz polecany jest też osobom, które jeszcze nie mają
nadciśnienia, ale zbliżają się do bezpiecznej granicy
| |
Ponieważ
posiadają dużo wartości odżywczych. Zawierają m.in. potas.
Są również źródłem witaminy C i błonnika. Daje to poczucie
sytości i ogranicza spożycie przez nas innych, bardziej tuczących pokarmów.
Ponadto skrobia zawarta w lekko niedojrzałych, zielonkawych bananach tworzy
wyścielenie błony śluzowej żołądka, dzięki temu chroni ją przed działaniem
soku żołądkowego.
Banany są również źródłem cukrów prostych, zapewniających szybki zastrzyk energii. Ze względu na to, stanowią doskonałą przekąskę dla osób mających większe zapotrzebowanie energetyczne np. tych, których czeka trudna rozmowa w sprawie pracy. Banany zawierają również magnez zwany „minerałem antystresowym", wpływa on na pracę mózgu, mięśni, budowę kości i zębów. Stymuluje on także wiele innych funkcji życiowych | |
Składa się z małych pęcherzyków
wypełnionych sokiem. Dostarcza witamin C, A, PP, witamin z grupy B, kwasu
foliowego i minerałów takich jak: fosfor, potas, wapń, magnez, sód, żelazo.
Warto wiedzieć: pomarańcze w ponad 80 procentach składają się z wody. Prawie cała woda znajduje się w miąższu owocu. | |
Ananas jest
owocem bogatym w witaminy C, A, B1,PP, wapń, żelazo. Dostarcza cennych
składników mineralnych, potrzebnych dzieciom w okresie wzrostu, działa
doskonale na procesy trawienia i pracę jelit, ze względu na zawartość
bromaliny. Enzym ten ulega jednak destrukcji w wyniku gotowania i
konserwowania. Najlepiej więc spożywać ananasa na
surowo lub pić świeży sok przed posiłkiem, chyba że cierpimy na
nadkwasotę żołądka. Ananas działa również jako środek moczopędny, jest
pomocny w rozpuszczaniu kamieni gromadzących się w organizmie. Świeży owoc i
sok pomagają w niestrawnościach i w
stanach zapalnych jelit.
| |
Brzoskwinie
są cennym źródłem beta-karotenu i błonnika. Zawierają też sporo witamin z
grupy B, witaminę PP i nieco C. Tej ostatniej najwięcej jest w nektarynkach,
choć ze względu na garbniki w miąższu, jest dość nietrwała. Warto zatem jeść
bardzo świeże owoce ze skórką. Przy okazji rozwiewamy mit o szkodliwości
„zamszowej" skórki brzoskwiń. Okazuje się, że jest łatwo strawna,
podobnie jak cały owoc, a przeczyszczająco może działać tylko jego
niedojrzały miąższ. Jednak najcenniejszym bogactwem brzoskwiń są
pierwiastki mineralne: wapń (40 mg), żelazo (5 mg), magnez (10 mg). Dlatego
owoce te powinni jeść chorzy na anemię, kobiety w ciąży, a także wegetarianie.
Brzoskwinie działają moczopędnie i wspomagają trawienie. Jadane regularnie
oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. To
ważne dla chorych na reumatyzm i nerki. Nie zawierają tłuszczu i sodu, więc
warto je polecić osobom z nadciśnieniem i wysokim poziomem
cholesterolu.
|
Coś z mojej pracy licencjackiej
Każdy produkt który spożywamy , lub jakaś jego cześć
gromadzi sie w naszym ciele zwłaszcza
nadmiar białka lub też węglowodanów w tym cukrów, ale tylko w tym przypadku gdy
spożyjemy zbyt duża ilość Karoli w danym dniu .
Tłuszcz jest
niezbędny do wykonywania długotrwałych wysiłków, jest to paliwo które napędza nas do działania
,ale nie jesteśmy w stanie np. " biec " tak długo aby go zużyć do
końca w jednym czasie , potrzeba na to
czasu i sporo motywacji
o której wspomnę później .
o której wspomnę później .
Spalanie tkanki tluszczowej bywa często na określonym
poziome do 25 roku życia później spada
nasz metabolizm , dany poziom optymalny przyjmowanych Karoli każdego dnia i
dostosowane ćwiczenia zmieniają sie apetyt wcale sie nie zmiesza
i przyjmujemy więcej Karoli niz. powinniśmy i nasz organizm gromadzi więcej tkanki tluszczowej co znowu powoduje do przyzwyczajenia sie danego trybu życia
i regularnego gromadzenia tej tkanki . Większość osób głodzi sie co prowadzi do wymarzonego efektu ale na chwile , poprzez głodzenie sie nasza aktywność spada, nasze samopoczucie a co najważniejsze metabolizm a gdy dojdzie do odruchu głodu i ta motywacja do danej diety spadla do zera , zaczynamy jeść więcej niz. to było przed dana dieta a metabolizm pozostaje na niskim poziome chociaż wróciliśmy do jedzenia wtedy gromadzimy jeszcze większą ilość tłuszczu . W Przypadku kiedy odżywiamy sie prawidłowo ale nie robimy tego w odpowiednim czasie tez jest wielkim minusem , przerwy miedzy posiłkami nie mogą być za długie wtedy nabieramy jeszcze większego apetytu co powoduje skonsumowanie większej ilości posiłku Az do przejedzenia i gromadzimy tym sposobem duża ilość Karoli czyli nadmiar dziennej dawki . Ważne jest aby spożywać duża ilość posiłków,
ale w małych ilościach i często niezbyt dobre jest tez przyjmowanie z byt malej ilości Karoli a wykonanie dużego wysiłku powoduje to później efekt odruchu głodu w późniejszych godzinach a co może być najgorsze są to godziny wieczorne .
i przyjmujemy więcej Karoli niz. powinniśmy i nasz organizm gromadzi więcej tkanki tluszczowej co znowu powoduje do przyzwyczajenia sie danego trybu życia
i regularnego gromadzenia tej tkanki . Większość osób głodzi sie co prowadzi do wymarzonego efektu ale na chwile , poprzez głodzenie sie nasza aktywność spada, nasze samopoczucie a co najważniejsze metabolizm a gdy dojdzie do odruchu głodu i ta motywacja do danej diety spadla do zera , zaczynamy jeść więcej niz. to było przed dana dieta a metabolizm pozostaje na niskim poziome chociaż wróciliśmy do jedzenia wtedy gromadzimy jeszcze większą ilość tłuszczu . W Przypadku kiedy odżywiamy sie prawidłowo ale nie robimy tego w odpowiednim czasie tez jest wielkim minusem , przerwy miedzy posiłkami nie mogą być za długie wtedy nabieramy jeszcze większego apetytu co powoduje skonsumowanie większej ilości posiłku Az do przejedzenia i gromadzimy tym sposobem duża ilość Karoli czyli nadmiar dziennej dawki . Ważne jest aby spożywać duża ilość posiłków,
ale w małych ilościach i często niezbyt dobre jest tez przyjmowanie z byt malej ilości Karoli a wykonanie dużego wysiłku powoduje to później efekt odruchu głodu w późniejszych godzinach a co może być najgorsze są to godziny wieczorne .
Najlepszym najbardziej popularnych i możliwym dla każdego
jest systematyczne wykonywanie ćwiczeń wytrzymałościowych które zwiększają nasz metabolizm pomagają nam
w roznych chorobach , zwiększają nasza odporność sprawiają,
że nasze serce jest silniejsze, wrastają hormony szczęścia, itp.
Najważniejszym punktem jest to ze ćwiczenia powodują a raczej pomagają nam doprowadzić naszą sylwetkę do pięknego wyglądu . Regularne wykonywanie ćwiczeń pomaga nam w spalaniu tych niepotrzebnych Karoli spożytych wciągu dnia ale także w zatrzymaniu gromadzenia sie tkanki tluszczowej
że nasze serce jest silniejsze, wrastają hormony szczęścia, itp.
Najważniejszym punktem jest to ze ćwiczenia powodują a raczej pomagają nam doprowadzić naszą sylwetkę do pięknego wyglądu . Regularne wykonywanie ćwiczeń pomaga nam w spalaniu tych niepotrzebnych Karoli spożytych wciągu dnia ale także w zatrzymaniu gromadzenia sie tkanki tluszczowej
Przy intensywnych wysiłkach , bieg czy aerobic czy też
inne ćwiczenia które trwają dłużej niz. 30 minut i są dość intensywne pozwalają
na spalanie kalorii nie tylko
w trakcie wysiłku i po ale także jeszcze podczas snu , nasz organizm jest pobudzony i używa tkanki tluszczowej jako głównego paliwa . Wysiłek powinien być wykonywany powyżej 30 minut dlatego , ze energia jest pobierana przez właśnie glikogen jest on forma cukru i najszybciej dostarczanej energii który jest wytwarzany do 20 -30 minut jest on niezbędny do pracy mózgu, nastepnie energia jest pobierana właśnie z naszej tkanki tluszczowej .
w trakcie wysiłku i po ale także jeszcze podczas snu , nasz organizm jest pobudzony i używa tkanki tluszczowej jako głównego paliwa . Wysiłek powinien być wykonywany powyżej 30 minut dlatego , ze energia jest pobierana przez właśnie glikogen jest on forma cukru i najszybciej dostarczanej energii który jest wytwarzany do 20 -30 minut jest on niezbędny do pracy mózgu, nastepnie energia jest pobierana właśnie z naszej tkanki tluszczowej .
Przestawienie organizmu na spalanie kanki tluszczowej
jest bardzo trudne dla osób które nie ćwiczyły wogóle lub nie maja do tego
zapału aby sie zmobilizować,
ważna jest motywacja którą opisze nie co później.
ważna jest motywacja którą opisze nie co później.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz